감각과학 연구실
- 생활환경관 326호
- 051)510-2766
- 담당교수 : 이지현 교수
연구분야
- 식품의 향미 및 조직감 묘사분석
- 소비자 기호도 및 감정 연구
- 가정사용평가 연구, 사용자 경험(User Experience;ux)
- 응용통계
실험실 연구원
구 분 | 이 름 | ||
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일반대학원 | 식품영양전공 | 박사과정 | 안지혜 |
박사과정 | 김민수 | ||
석사과정 | 김예진 | ||
석사과정 | 김우정 | ||
석사과정 | 박소영 | ||
교육대학원 | 영양교육전공 | 석사과정 | 김보담 |
석사과정 | 문주경 |
석사논문 (2016 – 2022)
제목 | 연도 | 연구자 |
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에스프레소 커피의 휘발성 성분 분석 | 2022 | 신미령 |
중장년 한국 남성의 좌식 시간에 따른 영양, 식이 및 건강행태 연구: 국민건강영양조사 제8기 1차년도(2019년) 자료를 이용하여 | 2022 | 정다정 |
Chemical Analysis of Commercial White Wines and its Relationship with Consumer Sensory Evaluation | 2021 | 한성주 |
Consumer Perception of Commercial Wines from Sensory and Chemical Perspectives | 2021 | 양지윤 |
Effects of cultural background on consumer perception and acceptability of foods and drinks: a review of latest cross-cultural studies | 2021 | 정소현 |
Comparison of Home Use Tests with Differing Time and Order Controls | 2021 | 이나형 |
Dysphagia-Related Health Information Improved Consumer Acceptability of Thickened Beverages | 2021 | 안지혜 |
식품안정성 수준에 따른 한국노인의 건강상태와 영양섭취현황: 제7기 (2016–2018) 국민건강영양조사 자료 활용 | 2021 | 맹아름 |
Current Research Related to Wine Sensory Perception Since 2010 | 2020 | 양지윤 |
Analysis of Caffeine, Chlorogenic Acid, Trigonelline, and Volatile Compounds in Cold Brew Coffee Using High-Performance Liquid Chromatography and Solid-Phase Microextraction—Gas Chromatography-Mass Spectrometry | 2020 | 허정애 |
Qualitative Emotion Research While Consuming Foods | 2019 | 이정민 |
어머니의 이유식에 대한 인식 및 실천행동 연구 | 2019 | 김영선 |
The Effect of Extrinsic Cues on Consumer Perception: A Study Using Milk Tea Products | 2018 | 최윤경 |
A Lexicon for Descriptive Sensory Evaluation of Blended Tea | 2018 | 김지현 |
Comparison of check-all-that-apply and rate-all methods in consumer sensory evaluation of food items | 2017 | 노윤선 |
Cold Brew Coffee: Consumer Acceptability and Characterization using Check-all-that-apply Method | 2017 | 허정애 |
A Xanthan gum-based thickener affects sensory and rheological characteristics of liquid dysphagia diets | 2016 | 김혜리 |
Korean Consumers' Texture Evaluation of Various Foods Using Four Different Lexicons | 2016 | 김주영 |