
감각과학 연구실
- 생활과학관 연구동 325, 326 호실
- 051)510-2766
- 담당교수 : 이지현 교수
연구분야
- Understanding consumers utilizing hedonic test, perceived sensory characterization and emotion research
- Sensory nutrition to promote enjoyable healthy eating
실험실 연구원
구 분 | 이 름 | ||
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일반대학원 | 식품영양학전공 | 박사과정 | 박소영(Part time) |
소백함 | |||
판춘샤오 | |||
석사과정 | 박수연 | ||
김지아 | |||
유하경 | |||
조윤정 | |||
모재은 | |||
안정민 | |||
이준민 | |||
교육대학원 | 영양교육전공 | 석사과정 | 심민서 |
정승아 | |||
조민경 |
논문
논 문 제 목 | 게제지 | 연도 | 저자 |
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Consumer Liking and Perceived Sweetness of Sweetened Beverages | 부산대학교 | 2025 | 김민규 |
Chinese and Korean Consumers’ Preference for Oolong Tea and Black Oolong Tea | 부산대학교 | 2025 | 소백함 |
Korean Consumers’ Perception of Common Korean Foods from Different Origin based on Ethnocentrism | 부산대학교 | 2025 | 신은미 |
Cross-Cultural Comparison of the Espresso Protocol Repeatability | 부산대학교 | 2025 | 최지수 |
A Cross-Cultural Study of Health Interests and Pleasure for Consumers in 10 Countries | 부산대학교 | 2025 | 판춘샤오 |
Consumers' Liking of Green and Variegated Foliage Plants | 부산대학교 | 2024 | 김우정 |
어머니의 근로시간에 따른 한국 청소년과 어머니의 식생활 및 영양섭취현황: 국민건강영양조사 제 7기(2016~2018년) 자료를 이용하여 | 부산대학교 | 2024 | 문주경 |
Comparison of Check-all-that-apply and RATING for Consumer Sensory Characterization | 부산대학교 | 2024 | 안지혜 |
20대 여성의 음료 섭취에 따른 영양섭취 현황연구 : 국민건강영양조사 제8기 자료 이용 | 부산대학교 | 2024 | 최주영 |
Validation of The Espresso Protocol as a Tool for Sensory Quality Evaluation | 부산대학교 | 2023 | 김예진 |
Consumer Acceptability and Texture Analysis of Frozen Dumplings Differing Cooking Methods | 부산대학교 | 2023 | 박소영 |
에스프레소 커피의 휘발성 성분 분석 (Analysis of volatile compounds in espresso coffee) | 부산대학교 | 2022 | 신미령 |
중장년 한국 남성의 좌식 시간에 따른 영양, 식이 및 건강행태 연구: 국민건강영양조사 제8기 1차년도(2019년) 자료를 이용하여 | 부산대학교 | 2022 | 정다정 |
Chemical Analysis of Commercial White Wines and Its Relationship with Consumer Sensory Evaluation | 부산대학교 | 2022 | 한성주 |
청소년의 식생활과 식품알레르기의 관련성 : 2005년 국민건강영양조사 자료를 이용하여 | 부산대학교 | 2021 | 구상미 |
한국 노인의 식품안정성에 따른 건강과 영양섭취현황 : 제7기(2016~2018) 국민건강영양조사 자료 활용 | 부산대학교 | 2021 | 맹아름 |
Consumer Perception of Commercial Wines from Sensory and Chemical Perspectives | 부산대학교 | 2021 | 양지윤 |
Comparison of Home Use Tests with Differing Time and Order Controls | 부산대학교 | 2021 | 이나형 |
20대 여성의 채식 위주 식사 정도에 따른 영양섭취 연구 : 국민건강 영양조사 제 7기(2016~2018년) 자료 이용 | 부산대학교 | 2021 | 전보경 |
Consumers’ Recognition of Texture and Its Relationship with (dis)Preferred Mouth Behavior | 부산대학교 | 2021 | 정소현 |
Comparisons of eating motivation and behavior based on degree of diet restraint or diabetes mellitus | 부산대학교 | 2020 | 김민수 |
어머니의 이유식에 대한 인식 및 실천행동 연구 | 부산대학교 | 2019 | 김영선 |
Dysphagia-related Health Information Improved Consumers’ Acceptability of Thickened Beverages | 부산대학교 | 2019 | 안지혜 |
Qualitative Emotion Research While Consuming Foods | 부산대학교 | 2019 | 이정민 |
The Effect of Extrinsic Cues on Consumer Perception: A Study Using Milk Tea Products | 부산대학교 | 2018 | 최윤경 |
Comparison of check-all-that-apply and rate-all methods in consumer sensory evaluation of food items | 부산대학교 | 2017 | 노윤선 |
Cold Brew Coffee: Consumer Acceptability and Characterization using Check-all-that-apply Method | 부산대학교 | 2017 | 허정애 |
친환경 오이와 일반 오이의 이화학적 특성 및 소비자 기호도 비교 연구 | 부산대학교 | 2016 | 김성아 |
Korean Consumers’ Texture Evaluation of Various Foods Using Four Different Lexicons | 부산대학교 | 2016 | 김주영 |
한국인을 대상으로 한 Just-About-Right Scale과 Hedonic Scale의 적합성 비교 (Conformity evaluation of Korean consumers comparing just-about-right and hedonic scales) | 부산대학교 | 2016 | 김지량 |
A Xanthan gum-based thickener affects sensory and rheological characteristics of liquid dysphagia diets | 부산대학교 | 2016 | 김혜리 |
Korean Consumers’ Acceptability of Commercial Food Products and Usage of the 9-point Hedonic Scale | 부산대학교 | 2016 | 양지윤 |
Comparison of emotions elicited while drinking coffee between Korean and Chinese | 부산대학교 | 2016 | 호효가 |
신 개념 수정과의 관능적 특성 및 기호도 조사 (Sensory characteristics and consumers’ acceptability of new Sujeonggwa products) | 부산대학교 | 2015 | 김하나 |